2050-re több műanyag lehet a tengerekben, mint hal

2050-re több műanyag lehet a tengerekben, mint hal – áll az ENSZ előrejelzésében. Áder János köztársasági elnök ennek kapcsán a Kossuth rádióban elmondta, tíz másodpercenként egy kamionnyi műanyagszemét kerül a tengerekbe és óceánokba.

Kiemelte, a Föld népességének harmada a tengerekből és óceánokból nyeri ki a fehérjeszükségletét, a sós vizek halbősége ezért döntő fontosságú, illetve azért is, mert az ott élő fitoplanktonok több szén-dioxidot kötnek meg, mint a bolygó valamennyi erdeje együttvéve.
A köztársasági elnök kifejtette, a tengerekbe jutó műanyaghulladékok nemcsak esztétikai okokból, hanem azért is problémát jelentenek, mert az uv-sugárzás hatására úgy darabolódnak fel, hogy bekerülnek a tengeri táplálékláncba és így előbb-utóbb megjelenhetnek az emberek szervezetében is.


Áder János aláhúzta, mindenképpen meg kell szüntetni a túlhalászást is, növelni kell az óceánok, tengerek természetvédelmi területeit. Szólt arról is, hogy Magyarország elsősorban folyói tisztán tartásával, valamint jó minőségű halak termelésével tudja segíteni a tengerek, óceánok védelmét szolgáló nemzetközi összefogást.  Az államfő a november 29-én, Budapesten kezdődő Planet 2021 fenntarthatósági expó alkalmából beszélt ismét a környezetvédelemről.

(MTI, LoveExporing)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük