22 milliós aranytárgyat találtak Esztergomban egy fa tövében

Esztergomban talált aranytárggyal gazdagodott az Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteménye. A 17. századi oszmán-török sodronyos vassapka mintegy 22 millió forintot ér. L. Simon László, a múzeum főigazgatója az MTI-nek elmondta, a szultáni szeráj ötvösműhelyében készülhetett IV. Mehmed szultán (1648-1687) uralkodásának vége felé, vélhetően szultáni megrendelésre Kara Musztafa nagyvezér számára.

A tárgy enyhén spirálisan futó, vékony gerinclemezzel elválasztott 16 sávból áll, ezeket pompás vésett és cizellált szegfűk, tulipánok, jácintok és nefelejcsek ékesítik. Az ötvösmester arra is figyelt, hogy egyetlen sáv se legyen egyforma, azaz mindenhol mások a virágok vagy azok méretei.

Jelentőségét jól szemlélteti, hogy legfeljebb ezüst vagy részben aranyozott ezüsttel borított sodronyos vassapkák maradtak fenn a világ nagy múzeumaiban. A Magyar Nemzeti Múzeumban még két, ezüsttel borított sodronyos vassapka látható.

Az értékes aranytárgyat, amit egy fa gyökerei közt találtak Esztergom környékén, a Nemzeti Múzeum Nagyvezér aranya című kamaratárlaton mutatják be.

L. Simon László elmondta, hogy az intézmény távlati céljai közé tartozik hónapról-hónapra egy-egy új szerzemény bemutatásával felhívni a nagyközönség figyelmét a nemzet múzeumának fantasztikus kincsestárára. Hozzátette: az elmúlt időszakban több mint 40 műtárgyvásárlási szerződést írt alá több mint 80 millió forint értékben.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük