A tatai Fényes-forrásban is megjelent a márványrák

A Magyar Haltani Társaság közleménye szerint az elmúlt öt évben Magyarország számos vizében jelentek meg idegenhonos tízlábú rákfajok.

Mint írják, több inváziós fajuk természetes úton is gyorsan terjed hazánk vízfolyásaiban és csatornarendszereiben, de az akvaristák felelőtlen kihelyezései következtében egyre több egymástól távoli vízfolyásban, sőt izolált állóvízben is megjelennek.

Az észak-amerikai eredetű márványrák (Procambarus virginalis) első hazai példányait Keszthelynél a Páhoki-övcsatornában fogták még 2014-ben és kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően mára hazánk számos termálvizű és urbanizált élőhelyének a leggyakoribb tízlábú rákfajává vált.

A 2020 májusa és szeptembere között végzett hidrobiológiai felméréseink eredményeként sikerült kimutatni a márványrák több korosztályát a Tata melletti Fényes-forrásban és a Fényes-patak egy szakaszán, továbbá Miskolctapolcán a Csónakázó-tóban, a Békás-tóban és a vizüket befogadó Hejő patak belterületi szakaszán.

A márványrákállományok azonban jelentős hatással lehetnek a tavak ökológiai állapotára is – terjedése a természetesen honos folyami rák (Astacus astacus) és kecskerák (Pontastacus leptodactylus) állományaira is kockázatot jelent, mert a rákpestist (Aphanomyces astaci) terjeszti.

(Sokszínű Vidék)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük