Csökkentheti a szívritmuszavar kialakulásának esélyét a kávéfogyasztás

A Kaliforniai Egyetem kutatói négy éven át vizsgáltak olyan alanyokat, akiknek nem volt kialakult szívbetegségük és az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres napi kávéfogyasztás három százalékkal csökkentette az aritmia előfordulásának esélyét. A tanulmány a Journal of American Medical Association belgyógyászati szaklapjában jelent meg.

A kutatásban több mint 386 ezer ember vett részt, akiknek a fele férfi, fele nő volt, átlagosan pedig az ötvenes éveikben jártak. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a szívritmuszavar megjelenése a kávéfogyasztás függvényében milyen gyakori.

A kutatás eredménye azért meglepő, mert a koffeintől való eltiltás bevett kardiológiai gyakorlat volt a szívritmuszavarban szenvedőknél. Az a felvetés, hogy a koffein, illetve a kávéfogyasztás esetlegesen segíthet az aritmia megelőzésében, mostanáig fel sem vetődött.

A koffein hatása a szervezetben ugyanakkor egyénenként különböző lehet, mert mindenkinek eltérő sebességgel bontja le a szervezete a testbe került kémiai anyagokat.

„Genetikai háttértől függ, hogy kinél milyen mennyiségű koffein vált ki ugyanolyan hatásokat. Van, akinek elég egy kis adag kávé és tartósan pörög tőle, de előfordulhat olyan is, aki megihat naponta 4-5 adag kávét és még mindig ásítozik. Vérvétel segítségével és genetikai vizsgálatokkal lehet meghatározni, hogy a részvevők szervezetében jelen lévő enzimrendszerek mennyire gyorsan képesek lebontani a koffeint” – mondja Dr. Botos Péter kardiológus.

A vizsgálat arra nem terjedt ki, hogy a koffeint tartalmazó más élelmiszerek, mint a tea, a csokoládé, vagy az energiaitalok is képesek-e ugyanezt a hatást elérni.

(Fotó:portfolio)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük