Elkezdődött az érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival pénteken kezdődött a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. Országosan több mint 112.700 diák érettségizik, míg Komárom-Esztergom vármegyében 3.351 tanuló ad számot a tudásáról.

Komárom-Esztergom vármegyében idén tavasszal 31 vizsgahelyszínen, 34 telephelyen, összesen 3.351 érettségiző ad számot a tudásáról, 79 bizottság előtt. A vizsgaidőszakban középszinten 30 tantárgyból 8.223, emelt szinten pedig 29 tárgyból 1729 jelentkezésre került sor, ebből 132 írásbeli jellegű gyakorlati vizsga lesz.

Habár az érettségi vizsgaidőszak pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődött, ebből a tantárgyból térségünkben idén nincs vizsgázó. Május 6-án, hétfőn magyar nyelv és irodalom tárgyból vármegyénkben 2.120 fő középszinten, 75 tanuló pedig emelt szinten teszi próbára tudását.

A matematika tantárggyal folytatódik május 7-én a vizsgaidőszak, amelyből középszinten 2.031, emelt szinten 198 diák vizsgázik majd Komárom-Esztergomban.

Május 8-án a történelem tantárgy következik, ahol vármegyénkben – a jelentkezések alapján – középszinten 1.975, míg emelt szinten 237 fiatal ad számot tudásáról, közülük 38 fő vizsgázik középszinten angol nyelven, emelt szinten 4 fő.

Május 9-én az angol, május 10-én pedig a német nyelv írásbeli vizsgarészekkel folytatódnak az idei vizsgák. Az idegen nyelvi vizsgák közül a legtöbben az angol nyelvet választották, összesen 979 fő középszinten és 559 fő emelt szinten, német nyelvet középszinten 287 fő, emelt szinten 86 fő választotta. Komárom-Esztergom vármegyében ezeken a nyelveken kívül lesz francia, kínai, olasz, orosz és spanyol nyelvből is megmérettetés.

Az utolsó írásbeli nap május 27-én lesz, ezt követően az érettségi vizsgaidőszak a szóbeli vizsgákkal folytatódik. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-től 12-ig, míg a középszintű szóbelik június 17-től július 3-ig tartanak.

Az emelt szintű érettségi vizsgák előkészítését idén is a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal, Hatósági Főosztályának, Hatósági és Oktatási Osztálya végzi, amely – a vizsgázók számát és a vizsgatárgyak eloszlását figyelembe véve – idén hét vármegyei középiskolát kért fel emelt szintű vizsgahelyszínként a szervezésében való közreműködésre.

Forrás: dorogimedence.hu
Kép: u-szeged.hu