Esztergom is döntött költségcsökkentő intézkedésekről

Esztergomban a fűtési idény végéig bezár több művelődési ház és az uszoda, és minimumra csökkentik a rendezvények számát – erről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

Az előterjesztés szerint a város közüzemi költségei 2021-ben 228 millió forintot tettek ki, míg 2023-ra ez az összeg a költségcsökkentő intézkedések ellenére is meghaladja az egymilliárd forintot. A képviselők által elfogadott döntés szerint a fűtési idény végéig felfüggeszti működését a Szentgyörgymezői Olvasókör, a Féja Géza Közösségi Ház, a Művelődés Háza és az önkormányzat kertvárosi kirendeltségét bezárják. A Szent István Strandfürdőben nem állítják fel az uszodának otthont adó buborékot, így az intézmény működését felfüggesztik, valamint a minimumra korlátozzák az élményfürdő szolgálatásait és a nyitvatartás gazdaságosságát minden hónapban felülvizsgálva döntenek a további működésről.   A fürdő energiaválság okozta többletkiadásainak csökkentésére „energiaalapot” hoznak létre, melybe az Esztergomban működő vállalkozások támogatását várják.

Az önkormányzat és vállalatai által fűtött helyiségekben napközben nem lehet több 18 foknál, munkaidőn kívül a fűtést tovább csökkentik, kivételt képeznek a gyermekeket és időseket ellátó intézmények. Az önkormányzat minden halasztható felújítást átütemez, a karácsonyi díszkivilágítást csak a városháza előtti térre korlátozza, létszámstopot rendel el és csak a kiemelt rendezvényeket tartja meg, azokat is csökkentett költségkerettel.

Az előterjesztés szerint a város vizsgálja a lehetőségét, hogy a készülő Sportcsarnokot átadás után Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club kézilabda szakosztálya üzemeltesse TAO támogatás lehívásával, mert a fenntartás az önkormányzat számára 200 millió forintos kiadást jelentene.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük