Fejlesztések Császáron

Császáron az elmúlt években rengeteg fejlesztés valósult meg. Ha végig sétálunk a településen, láthatjuk mennyi minden újult meg. A beruházásokról Beke Gyöngyit, a település polgármesterét kérdeztük.

Magyar Falu Program

Császáron szerettek volna egy három funkciós egészségházat létrehozni, amit a meglévő orvosi rendelőből, illetve a hozzá tartozó orvosi lakásból tudtak kialakítani. 2019-ben felújították a belső tereket 31, 8 millió forintból. 2020-ban pedig az intézmény külső rendbetételére és energetikai korszerűsítésére pályáztak, amit sikerült elnyerni. A beruházás 20 millió forint volt.

2021-ben tartaléklistára került az óvoda külső felújítása, valamint a fűtés korszerűsítése. Az épületre egyébként ráférne a felújítás. A támogatást szigetelésre és energetikai korszerűsítésre használnák fel.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)

Két nagyobb, látványos és igazán fontos beruházásra nyertek el támogatást a TOP-os pályázatokon.

178 millió forintból a Kossuth, a Petőfi, a Bajcsy, illetve a Széchényi utcák belvízelvezetését tudták megvalósítani. Első körben 100 millió forintot nyertek el, de az nem volt elegendő, így újra pályáztak egy nagyobb összegre.

A bölcsőde építése már javában zajlik, ami az óvoda udvarában kapott helyet a főzőkonyha miatt. A két csoportszobás, 28 férőhelyes intézmény most már tető alatt van. A belső válaszfalakkal, gépészettel elkészültek és jó ütemben haladnak tovább a munkálatok. A tervek szerint jövő évben nyithatja meg kapuit a kicsik számára. A beruházás 298 millió forintból valósulhat meg, amiben benne van az óvodai udvari játékok és a teljes berendezés is. A bölcsődében padlófűtés lesz és napelemeket helyeznek el a tetőn. Beke Gyöngyi hozzátette: közös igazgatás alatt képzelték el az óvodával, már csak amiatt is, mert a bölcsődében alakítanának ki öltözőt a felnőtteknek és a raktárt, aminek nem jutott külön hely az óvodában.

Vidékfejlesztési Program

Minden igényt kielégítő főzőkonyhát alakítottak ki Császáron, 40 millió forintból. Több helyiséget hoztak létre a különböző funkcióknak. Szagelszívókat helyeztek el, ami megkönnyíti az ott dolgozók munkáját. Mosogatógépet önerőből szereztek. A szociális étkeztetést innen oldják meg. Nagyjából 200 személyre szoktak főzni. 

Szintén a Vidékfejlesztési Programban 3 millió forintos támogatást nyertek el, melyből 3 darab 6×9 méteres sátrat tudtak beszerezni. Ezeket önkormányzati és civil rendezvényeken használják.

BM pályázat

2021 tavaszán 3 utca felújítását (Dózsa alsó, Váci és Ady utca egy szakasza) tudták megvalósítani 20 millió forint értékben. Jövő tavasszal pedig folytatódnak a munkálatok az Ady utca alsó szakaszán és a Dózsa György út felső részén. Erre 15,6 millió forintot nyertek el, illetve az önkormányzat 15% önerőt biztosított és fog is biztosítani az elkövetkezendő munkálatokra.

Egyéb fejlesztések 

A Sacra Veló kerékpárút érinti Császárt is. Ebből kifolyólag egy pihenőhelyet alakítottak ki a településen a buszmegálló mellet, ivókúttal, padokkal és biciklitárolóval.

Fotók: Beke Gyöngyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük