Felújítják a 300 éves városházát Esztergomban

Felújítják a csaknem 300 éve városházaként működő épületet Esztergomban, a beruházással megőrzik a barokk műemlék értékeit, egyúttal 21. századi ügyféltereket alakítanak ki – mondta el a város polgármestere az MTI-nek.

 Hernádi Ádám (Fidesz-KNP) tájékoztatása szerint a fejlesztésre az önkormányzat 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban, 300 millió forintos önerő mellett. A munkálatok során a kétezer négyzetméteres tetőn az azbeszt tartalmú, elöregedett síkpalafedést természetes anyagúra cserélik. Felújítják az épület teljes homlokzatát, a 2200 négyzetméteres téglafelület új páraáteresztő, lélegző vakolatrendszert kap.

A kőfelületeket külön restaurátori terv alapján újítják fel és restaurálják az ablakok fölötti stukkódíszeket, amelyek minden nyílászáró felett egyedi mintával készültek.
Az örökségvédelmi hatóság által meghívott restaurátor és a Magyar Nemzeti Múzeum szakértői öt barokk ablakszerkezetet jelöltek ki, amelyeket vasalataikkal, tok- és szárnyszerkezetükkel együtt meg kell tartani. A többi nyílászáró az eredeti szerkezetek pontos mintájára készül el.

A városháza árkádsora alatt visszaállítják a korábban ott működő földszinti üzlethelyiségeket. A Bottyán utcai épületszárny földszintjén korszerű ügyfélfogadó teret alakítanak ki, ahol mindent egy helyen lehet elintézni.

A belső udvarban rendezik a zöldfelületet és láthatóvá teszik a középkori Szt. Miklós-templom egykori falainak nyomvonalát. A kapu előtt kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas, reprezentatív teret alakítanak ki, a közepén egy egyedi városcímerrel.

A teljes felújítás várhatóan 2025 nyarán fejeződik be – ismertette a polgármester.

Az esztergomi városháza eredetileg Bottyán János házaként épült. Már az 1720-as évektől városházaként működött, többször átépítették, 1770-ben villámcsapás következtében leégett. A következő évekből származik a ma is látható, árkádos, barokk épület.