Hazánkban ítélték életfogytiglanra az Iszlám Állam egykori katonáját

A férfi elleni ítélet jogerős, bűnszervezetben és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett miatt feltételesen sem bocsátható szabadlábra. A vádlott 2015 májusában a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük nyilvános lefejezésben is, majd az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, a lakosokat kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlítette.

A vádlott 2015 májusában egy szíriai város elfoglalását kapta feladatul, ennek részeként a céljaikkal nem azonosulókról „halállistát” készített, majd a város főterén egy társával a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, és erről a megfélemlítés fokozása érdekében felvétel is készült, amelyet nyilvánosságra hoztak.

Hassan a társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerített, hogy a kivégzést nézzék végig, valamint kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren hamis okiratokkal, és időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt.

(Híradó, MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük