Itt a tökök ideje!

A tökfélék nem csak jól felhasználhatók, de praktikusan tárolhatók is. Éppen ezért érdemes a felesleges adagokat legyalulni, lereszelni, majd eltenni a fagyóba. Ami pedig a legfontosabb, hogy olcsók, ráadásul számos ásványi anyaghoz és vitaminhoz juttathatjuk a szervezetünket a fogyasztásukkal.

Főzőtök

A főzőtök gyógynövényként is fogyasztható: ismert gyulladásgátló hatása van, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet. A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is. A tök rengeteg szerves sót tartalmaz, a főzőtök levében szerves nátrium és só is található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A főzőtöknek további előnye, hogy a fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma nagyon alacsony.

Sütőtök

A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében lenyűgöző mennyiségű A -vitamint tartalmaz, de kiváló C -vitamin és káliumforrás. Az N -vitamin az A -vitaminhoz hasonlóan segíti az immunrendszert, és különleges szerepet játszik a sebek gyógyulásában és a sejtek károsodásának megelőzésében. A kálium segíti az egész testet, a vesék, az izmok és a szív megfelelő működését. A sütőtök némi cinket is tartalmaz, ami segíti az anyagcserét és hozzájárul a helyes immunfunkciók működéséhet, illetve segíti a test növekedését és fejlődését is, ezért különösen fontos a terhes nők és a gyermekek számára.

Cukkini

Bár a cukkinit gyakran zöldségként kezelik, botanikailag gyümölcsnek minősítik. Más gyümölcsökhöz hasonlóan tápanyagai széles skálája sok szempontból előnyös lehet az egészségére. A cukkini vitaminokat, ásványi anyagokat és más hasznos növényi vegyületeket, például polifenolokat tartalmaz. Elősegíti az egészséges emésztést, a víz és a cukkiniben lévő oldható és oldhatatlan rost csökkentheti a székrekedés kockázatát. A cukkini magas víz- és rosttartalmú, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Ezek a tulajdonságok csökkenthetik az étvágyat és elősegíthetik a fogyást. Elősegíti az egészséges vércukorszintet. Javíthatja a szív egészségét. Mindezeken kívül jó forrása az oldható rostnak, a C -vitaminnak és a káliumnak, amelyek mindegyike csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit. Sőt, még szemünk egészségéhez is hozzájárulnak.

(agrarszektor, hellovidek)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük