Kamerákkal figyelik a vadmacskákat a Pilisben is

A Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő területén figyelik a ragadozókat. A közlés szerint felbukkantak már a főváros környéki erdőkben is, így most újra feltérképezik az élőhelyeiket, szokásaikat.

A vadmacska (Felis silvestris) Európában, Ázsiában és Afrikában is jelen lévő faj, a Kárpát-medencében és a hazai erdőkben az európai vadmacska alfaj (Felis silvestris silvestris) éli rejtőzködő életét.

Bár a vadmacska állomány hazai nagyságát vizsgáló legelső, 1987-es felmérés óta az állat elterjedésében csökkenést figyeltek meg, a faj néhány egyede felbukkant a Budai-hegység erdeiben, amely arra enged következtetni, hogy a Pilisi Parkerdő nagy látogatottságú területén is élhetnek fajtiszta vadmacskák, tehát megvalósítható az ember és a vadmacska együttélése.

Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő vezérigazgató-helyettese szerint az erdei ökoszisztémában fontos szerepet töltenek be a vadmacskák. A pozitív hatást azonban rontja a jelentős mértékű hibridizáció – a vad- és a házimacska keveredése – amely jelenleg a legnagyobb veszély a faj fennmaradására.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében szakemberek idén ősszel kihelyezett vadkamerák segítségével vizsgálják a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska populáció nagyságát és a hibridizáció mértékét. A vadmacskák jelenlétének igazolásán túl a program első lépései közé tartozik a genetikai vizsgálathoz szükséges minták gyűjtése is.

Dr. Hegyi Zoltán, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre felhívta a figyelmet arra, hogy a vadmacska Európa egyik legkevésbé ismert és legveszélyeztetettebb ragadozója, amely Magyarországon 1974 óta védett.

(infoesztergom.hu, Budakeszi Vadaspark, Sumida magazin)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük