Karikó Katalin kapta a tudomány Oscarjának számító Breakthrough-díjat

Kollégájával, Drew Weissman-nal megosztva kapták az elismerést, az mRNS-vakcinák technológiájának alapját megteremtő kutatásaikért – írta a Qubit.

A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató, évente három kategóriában (matematika, fizika, élettan) átadott elismerést 2012 óta ítélik oda, a díjat a techvilág meghatározói szereplői alapították – Mark Zuckerberg és Priscilla Chan (Facebook), Sergey Brin (Google), Anne Wojcicki (23andMe) vagy Yuri Milner (Mail.Ru). A 3 millió dolláros pénzjutalommal járó díj a hivatalos indoklás szerint azért illeti idén Karikót és Weissmant, mert az elmúlt évtizedekben végzett munkájuk hozzájárult annak a technológiának a fejlődéséhez, amellyel a hírvivő RNS-t a sejtekbe lehet juttatni, ezzel kaput nyitva – főként a Pfizer-BioNTech és a Moderna által fejlesztett – Covid–19 vakcinák előtt.

A Breakthrough-díj – magyarra fordítva – az „áttörés díja”. Az eddig elismert személyek közé tartozik például az angol elméleti fizikus, Stephen Hawking, a kitüntetettek között pedig Karikó Katalin lett az első magyar tudós.

(SZTE)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük