KRESZ-módosítással szabályozzák a rollerek használatát

Elkészült és minisztériumközi egyeztetési fázisban van a KRESZ módosító csomag, ami többek között az elektromos rollerek problémáját is megoldja – mondta a Telexnek az Aktív Magyarországért felelő kormánybiztos, Révész Máriusz.

A szabályozásra azért is van szükség, mert a járvány első hulláma után ismét egyre népszerűbb lett az elektromos roller, ma pedig már harmadik rollermegosztó kezd működni a fővárosban.

Kunhalmi Zoltán közlekedési szakértő, aki a KRESZ-módosítási javaslat egyik kidolgozója azt mondta, a javaslatban három definíciója van az e-rollernek:

  1. a motoros roller az, ami legalább kétkerekű, egy tengelyén kormányozott, a rajta utazó egy személyt állva szállítani képes, legfeljebb 4 kW teljesítményű motorral meghajtott jármű;
  2. ezen belül kis teljesítményű motoros roller az a motoros roller, amit legfeljebb 350 W teljesítményű motor hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.
  3. Nagy teljesítményű motoros roller pedig minden olyan motoros roller, ami nem kis teljesítményű motoros roller.

A kismotor-kerékpár dilemmát a javaslat úgy orvosolná, hogy a kis teljesítményű motoros rollerre a kerékpáros közlekedés szabályai vonatkoznának, de bizonyos eltérésekkel. Ilyen például, hogy rolleren utast szállítani nem lehetne, és az alkalmazható legnagyobb sebessége egységesen 25 km/óra lenne. A nagy teljesítményű motoros roller a segédmotoros kerékpárra vonatkozó szabályokat örökölné, de ezen sem lehetne utast szállítani, és ennek vezetése a 16. életév betöltéséhez kötött.

(Fotó:napi.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük