Light Friday nap megyénkben

A Light Friday elnevezésű akciót idén már 6. alkalommal szervezte meg az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, amihez a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott .

Ennek a baleset megelőzési programnak az a célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a láthatóság fontosságára, az őszi közlekedés sajátosságaira, valamint a balesetek megelőzésére. November 5-én délelőtt a rendőrség munkatársai Tatabányán, Bábolnán és Esztergomban ingyen osztottak az érdeklődőknek láthatósági mellényt, sapkát, villogót, fényvisszaverő karpántot és egyéb láthatósági eszközöket – számolt be róla Racsné Galambos Gréta, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az őszi időszakban különös figyelmet fordítanak a gyalogosokra és biciklisekre. Az ajándékba kapott eszközök az ő számukra különösen fontosak lehetnek, hiszen jobban láthatók lesznek és ezáltal elkerülhetők a balesetek.

A szóvivő elmondta, hogy az óraátállítás után fel kell készülniük a közlekedőknek arra, hogy délután korábban sötétedik. Ez mind a gyalogosoknak, mind a gépjárművel közlekedőknek kihívást jelent, hiszen a gyalogosoknak gondoskodniuk kell arról, hogy láthatók legyenek közlekedésük során. A gépjárművel közlekedőknek pedi arra kell felkészülni, hogy később tudják érzékelni a gyalogosokat, kerékpárosokat, akár az úttest szélén közlekedve, akár a kijelölt gyalogos átkelőhelyen térnek át az úton.

A láthatósági mellény egyébként lakóterületen kívül kötelező, de ajánlott lakóterületen belül is viselni, főleg az őszi időszakban.

Kép: dorogimedence.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük