Ma lenne 94 éves Columbo hadnagy

Kilencvennégy évvel ezelőtt, 1927. szeptember 16-án született Peter Michael Falk magyar zsidó származású Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész és filmrendező. Az amerikai színész leginkább mint Columbo hadnagy volt ismert. Peter Falk tizenkét évesen lépett először a színpadra, de később a középiskolában jobban érdekelte az atlétika és a háború, szövetségi ügynökként szeretett volna dolgozni.

Még háromévesen, rákos betegség miatt el kellett távolítani a jobb szemét.

Színészként az off-Broadwayn debütált 1956. január 3-án Molière Don Juan című darabjában, Az 1960-as évek elején, mind a filmvásznon, mind a tévéképernyőn felhívta magára a figyelmet. Kétszer jelölték az Emmy-díjra, amit második alkalommal meg is kapott, illetve kétszer jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra a Bolond, bolond világ című alkotásában nyújtott alakításáért.

Az 1966-ban indult The Trials of O’Brien volt az első sorozatszerepe, azonban a Columbo hozta meg számára a világhírnevet.

Columbo hadnagy megformálásáért Peter Falkot tízszer jelölték Emmy-díjra, ötször nyert is. Kilencszer javasolták Golden Globe-ra, ezt a díjat egyszer vehette át.

A Columbo-sorozat hét évadot élt meg, 69 epizód levetítésével.

A színész utolsó éveit beárnyékolta az Alzheimer-kór, gyámja 2008-tól második felesége, Shera Falk színésznő volt. Három évvel később, 2011. június 24-én a családja bejelentette, hogy nyolcvanhárom éves korában elhunyt.

(hirado.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük