Már tesztelik a szingapúri Robotzsarut

A szingapúri hatóság többet is tesztelni kezdett a Xavier nevű robotból, hogy megnézze, mennyire hatékonyan deríti fel a szabálysértőket.

Az Engadget beszámolója szerint a kerekeken guruló robotot a nagy forgalmú közterületeken vetik be elsőként, hogy ott járőrözzön, illetve mérje fel az adott helyszínt. A robotok feladata, hogy kiszűrjék a szabálytalankodókat, valamint azokat, akik nem tartják be a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket. Felderítik majd az utcai illegális dohányzást, a szabályellenesen leparkolt kerékpárokat, valamint a járdán és egyéb gyalogutakat használó motorokat és motorizált járműveket. Amennyiben ilyesmit érzékel a robot, jelenti azt a hatóságnak, a kijelzőjén keresztül pedig erről a járókelőket is tájékoztatja.

Xaviert egy 360 fokban látó kamerával szerelték fel, az általa rögzített videót egy algoritmus vizsgálja majd át, hogy van-e rajta olyasmi, ami miatt emberi beavatkozásra van szükség. A robot képes önállóan mozogni, a rajta lévő szenzorok biztosítják, hogy ne menjen neki se a járókelőknek, se a tereptárgyaknak.

(hvg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük