Még egy meteorhullás lesz októberben

Érdemes lesz az eget kémlelni, október 21-én érkeznek az Orionidák. A napokban már megfigyelhető volt a Drakonidák meteoresője is, de ezzel nem ért véget az égi jelenségek sora. Az Orionidák meteorraj még novemberben is látható lesz, a jelenség 21-én hajnalban kezdődik.

Mint Tepliczky István csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület elnökségi tagja elmondta, a meteorraj a Halley-üstökösből származik. Ily módon, amikor egy ilyen meteor „lángra lobban” bolygónk légkörében, valójában a Halley-üstökös egy-egy darabkáját látjuk elégni.

A raj tavaszi párja a májusi Éta Aquaridák, az üstökös pályája ugyanis kétszer is metszi a Föld pályáját. A meteorrajt 1839-ben fedezte fel Edward C. Herrick, de csak egy 1911-es tanulmány vetette fel az Éta Aquaridákkal való kapcsolatát.

Mivel a Halley-üstökös retrográd irányba kering, a meteorokat „szemből” kapjuk, így légkörbe érkezési sebességük igen nagy, átlagosan 60 kilométer másodpercenként. „Ugyanebben az időszakban más, kisebb rajok is jelentkeznek, például a déli és az északi Tauridák. Utóbbiak sokkal lassúbbak. Ennek alapján lehet őket megkülönböztetni egymástól: amelyik gyors, az Orionida, amelyik lassúbb, valami más” – emelte ki a csillagász. Ismertetése szerint az Orionida-meteorraj tagjai viszonylag látványosak.

A maximum időszaka 4-5- nap, de az azt megelőző és követő időszakban is lesznek szórványos hullócsillagok.

Az Orion-csillagkép hajnaltájt látható, ekkor számíthatunk nagyobb csillaghullásra – emelte ki Tepliczky István.

(MTI, ma.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük