Megkezdődött a várgesztesi vár felújítása

Nekikezdtek az omlásveszély miatt 2013-ban bezárt vár állagmegóvó felújításának, 800 millió forintos költséggel – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Az MNV Zrt. tájékoztatása szerint a munkálatok során megőrzik az 1340 körül épült vár legutóbbi időkből ismert rom formáját, a felújítás során a károsodott szerkezetet javítják, az esővizet elvezetik.
A létesítmény egy részét lefedik, azonban mivel az épületről nem maradt fent korabeli ábrázolás, így a falak meglévő belső szerkezetét terjesztik ki a második szintig. A tető a várfalak mögött húzódik majd, csak bizonyos nézőpontokból lesz látható.  A restaurálás során olyan anyagokat használnak, amelyekkel felismerhetők az új részek, azonban a hangsúly a régi épületek 700 éves falain marad.

A Várgesztes községtől délre álló vár első épületeit 1342 körül építették, amikor Nagy Lajos király utasítására a Csák nemzetség vára helyén egy kényelmesebb vadászkastélyt alakítottak ki. A később megerősített létesítmény a török háborúk alatt többször gazdát cserét, majd a lakosság a kövek egy részét a környékbeli építkezésekhez elhordta. 1877-ben műemléki felmérést végeztek a területen, 1932-ben a Magyar Munkások Turista Egyesülete turistaházat épített a vár délnyugati részén. A létesítményben komolyabb állagmegóvás utoljára 1960-ban történt, az épületben 2013-as bezárásáig turistaszálló és vendéglő működött.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük