Művészeti ösztöndíjat alapított Tata

Új lehetőséggel bővült Tata ösztöndíj-rendszere. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer, az Öveges József Tanulmányi Ösztöndíj, valamint az Esterházy Miksa Viator Sportösztöndíj mellett a jövőben már a művészeti területen dolgozó tatai, vagy tatai kötődésű alkotó fiatalok is pályázhatnak az önkormányzat támogatására.

Az ösztöndíj névadója Esterházy Ferenc, aki a két világháború közötti időszakban a tatai kastély utolsó uraként hozta létre Tata első zeneiskoláját. A nevét viselő ösztöndíjalap létrehozása a 30-as évek hagyományait követte, akkoriban ugyanis Tatán Esterházy Ferenc fővédnökségével évről-évre megrendezték az Anna naphoz kötődő jótékonysági bálokat azzal a céllal, hogy a felsőoktatásban tanuló helyi fiataloknak éves ösztöndíjakat biztosítsanak. Ez a régi hagyomány az újjászületett tóparti kastélyban kapcsolódott össze a jelennel, amikor szeptemberben helyi vállalkozások és cégek részvételével jótékonysági estet szervezett Tata Város Önkormányzata a Műdijó Alapítvánnyal.

A Művészetekkel és Divattal a Jótékonyságért Alapítvány idén nyáron kereste meg a várost egy jótékonysági célú esemény megszervezésének ötletével. Az alapítvány egyik fő célja a Kárpát-medencében élő nehéz helyzetben lévő  művészek, alkotók érvényesülésének segítése, főleg koncertek és divatbemutatók szervezésével. Az alapítvány különféle jótékonysági akciókat, gyűjtéseket, rendezvényeket szervez, amelyek eredményét az arra rászorulók között osztja szét.

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere elmondta, első körben 31 helyi vállalkozás nyújtott támogatást, így összességében az esten lezajlott aukcióból és az egyéb adományokból mintegy 3,5 millió forint gyűlt össze, mellyel tehát a rászoruló tehetségeket fogják támogatni. A részletek kidolgozása már zajlik, és hamarosan meghirdetik a pályázatot.

Az Esterházy Ferenc Művészeti Ösztöndíjalapot továbbra is lehet adományokkal gazdagítani A tervek szerint például a közeljövőben újabb három tárgyra lehet majd licitálniuk azoknak, akik szeretnének hozzájárulni a fiatal művészek támogatásához.

(tata.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük