Nyakunkon a megfázós időszak

A hideg idő beköszöntével előbb-utóbb szinte mindenkit elér a megfázás vagy az influenza.

A tünetek legismertebb természetes ellenszere a C-vitamin, ami a megelőzésben is segít, de korántsem ez az egyetlen megoldás a betegség enyhítésére.

A hagymatea és hagymaszirup az egyik legrégebbi népi gyógymód, amit már nagyanyáink is előszeretettel alkalmaztak köhögés ellen. A hagyma vírusölő tulajdonságairól ismert, nátha és köhögés ellen is érdemes bevetni, a belőle készült szirup pedig csillapítja a torokfájást és fertőtleníti a légutakat. 

A teát mindennap frissen készítsd el: forralj fel 2-3 dl vizet, amelybe a hagyma héját is belefőzöd, majd amikor langyosra hűlt, ízesítsd mézzel.

A hagymaszirup elkészítéséhez két kisebb vöröshagymát süss a sütőben puhára, majd távolítsd el a külső rétegeit, és botmixerrel pépesítsd. Miután kihűlt, adj hozzá 100 gramm mézet, és jól keverd el.

A lándzsásútifű-tea is kiváló megoldás. Forrázz le 3 dl forró vízzel 2 púpozott teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, amit bioboltokban szerezhetsz be, majd hagyd állni 10 percig, és szűrd le. A gyógynövény gyulladáscsökkentő, baktériumölő tulajdonságokkal bír, köhögés csillapítására és köptetőként is használatos.

Az inhalálás a bedugult orr, nátha ellen kiváló. Egy nagyobb edénybe tegyél 1-2 liter vizet, majd forrald fel, és szórd meg két evőkanál sóval, de gyógynövényekkel is felturbózhatod, kerülhet bele kamilla és eukaliptusz is. A felszálló, meleg gőzt az edény felé hajolva, az orron át kell mélyen belélegezni.

A fekete retek mézzel igazi C-vitamin-bomba. Véd a fertőzésektől, baktériumölő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, valamint erősíti az immunrendszert. 

A mezei kakukkfű tea antibakteriális, kiváló fertőtlenítő hatással bír, betegség esetén pedig jól kezelhető vele a köhögés, és köptető hatása is van.

A csipkebogyótea gazdag C-vitamin forrás lehet, ami védelmet nyújt az őszi megbetegedésekkel szemben, távol tartja a megfázást, és erősíti az immunrendszert. Van benne még B2-vitamin, valamint kis mennyiségben A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.

A hársfatea is jó eszköze lehet az immunerősítésnek, de a megfázás során is segíthet izzasztó, köhögéscsillapító és torkot nyugtató hatása miatt.

A csalánteát gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása miatt ismerik, de ásványi sókat, például káliumot és kalciumot, vasat, szelént, valamint C-vitamint is tartalmaz.

(femina, egészségkalauz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük