Támogatja a cukorbeteg gyerekeket nevelő családokat a kormány

Magyarországon mintegy négyezer 1-es típusú diabétesszel élő gyerek van, nekik igyekeznek minden támogatást megadni, hogy teljes életet élhessenek – mondta el Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az érintett gyerekek számára 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos állami támogatással már hazánkban is elérhetők a legkorszerűbb technikai eszközök, inzulinpumpák és a szöveti inzulin mérésére alkalmas szenzorok. Azokban a családokban, ahol indokolt, az egyik szülő igénybe veheti a gyerekek otthongondozási díját, de segítőket is képeznek, akik az érintett gyerekeket segítik az óvodákban, iskolákban  – tette hozzá a miniszter.
Közlése szerint ez évtől a közétkeztetésben is olyan szabályozást vezettek be, amely segíti ezeknek a gyerekeknek az ellátását, ezen túlmenően támogatják a táboroztatásukat akár diabéteszes táborokban, akár Erzsébet-táborokban. Az idén 2300 gyerek táboroztatásához nyújtottak segítséget, miközben a sportolási lehetőségeiket is támogatják – mondta Novák Katalin.
Tavaly és az idén 100-100 millió forinttal segítették a cukorbeteg gyerekeket támogató civil szervezeteket, az országban működő diabéteszcentrumok pedig egymilliárd forintos támogatást kaptak – sorolta Novák Katalin.

(MTI, Házipatika)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük