Változik az idegenforgalmi adó mértéke Esztergomban

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata november 17-i ülésnapján döntött arról, hogy 2023. január 1. hatállyal módosítja a helyi adókról szóló rendeletét – közölte dr. Gál Gabriella jegyző, a település hivatalos honlapján.

A jövő évtől hatályba lépő önkormányzati rendelet két jelentős változást tartalmaz, egyrészt a Htv. változása miatt adminisztráció csökkentést hoz a szálláshely-üzemeltetőknek, másrészt az adó mértékét személyenként és vendégéjszakánként 500 Ft-ban határozza meg.

A Htv. változása miatt 2023. január 1-jétől megszüntetik a vendégnyilvántartás naplózott, papír alapon történő vezetését. 2020. január 1-jétől teljessé vált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ központi elektronikus rendszere és már csak olyan kereskedelmi szálláshely szolgáltatók működhetnek Esztergomban is, akik szálláshely kezelő szoftverrel rendelkeznek. A rendszer bevezetésével minden szálláshely digitálisan, szálláshelykezelő szoftver használatával tudja majd teljesíteni a vendégek bejelentkezésénél előírt adatrögzítési kötelezettséget, azonban az adómentességhez szükséges igazolásokat továbbra is szükséges az adóhatóság rendelkezésére bocsátani, esetleges adóellenőrzés során.

Az idegenforgalmi adó alapja továbbra is a megkezdett vendégéjszakák száma alapján határozzák meg. Az idegenforgalmi adó mértéke 2023. január 1-jétől 500 Ft/fő/vendégéjszakára változik.

Az idegenforgalmi adóból befolyó bevétel az idegenforgalmi attrakciók bővítésére és a város turisztika versenyképességének növelésére használják fel.

Elektronikus ügyintézésre kötelezett (pl.: vállalkozó, gazdálkodó) adózó/adóbeszedő az adóbevallást köteles elektronikus úton benyújtani, mely az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portálról (OHP) https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap oldalon található.

Forrás: esztergom.hu
Kép: eutax.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük