Zöld kötvényeket dobott ki az Európai Bizottság

Közleményük szerint a koronavírus-járvány okozta helyreállítást támogató NextGenerationEU nevű program keretében adnak ki kötvényeket, a befolyó összegek pedig környezetkímélő, illetve a zöld átállást segítő kezdeményezéseket támogatják.

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztos közölte, a megvalósult kötvénykibocsátás a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátása, ami jelentős lökést ad majd a pénzügyi piacoknak, valamint finanszírozza a koronavírus-járványból történő zöldebb kilábalást az Európai Unió egészében.
Tájékoztatása szerint a befektetők széles köre érdeklődött a kötvények iránt. A 2037. február 4-én lejáró, 15 éves kötvényt több mint 11-szer jegyezték túl, meghaladva a 135 milliárd eurót.

Minden tagállamnak a koronavírus-járványt követő gazdasági kilábalásra vonatkozó nemzeti terve szerinti összegek legalább 37 százalékát éghajlat-politikai vonatkozású beruházásokra és reformokra kell fordítania. Több tagállam az előírtnál nagyobb mértékű ráfordításokat tervez.
A Next Generation EU nevű uniós alap folyó áron mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-járványból való kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és rugalmasabban reagáló Európa kiépítésének elősegítésére.

(MTI. Euronews)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük