1,1 milliárd forintból újulhat meg a Vértessomlói Sarlós Boldogasszony Templom

A Magyar Kormány a vértessomlói Sarlós Boldogasszony kegyhely és kegytemplom felújítására mintegy 1,1 milliárd forintos támogatást biztosított.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség önkormányzati képviselője elmondta: a kegytemplom felújítása több szempontból is fontos. Egyrészt nagy hagyománya van az itteni zarándoklatnak, másrészt az egyébként is kedvelt helyen a zarándokok elcsendesednek, imádkoznak és a békét keresik. Sarlós Boldogasszony búcsúján több ezren jönnek el a kegytemplomhoz és imádkoznak elsősorban a gyermekáldásért. Hozzátette: az egyházmegye már kész tervekkel kereste meg őt, majd Soltész Miklós államtitkár úrral közösen vitte a kormány elé az ötleteket és sikerült is elnyerniük a támogatást.

Soltész Miklós a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: év elején a magyar kormány elindított egy nagyszabású Magyar Templom-felújítási Programot, amely 1800 templomot érintett. Ezek főleg kisebb beruházásokat jelentettek, mint például a tetőmegújításokat, vízszigeteléseket, vagy más, főleg külső homlokzati elemek cseréjét érintette. A nagyobb székesegyházak, valamint az olyan kegyhelyek, kegytemplomok, amiket egyszerre többen látogatnak, sokkal nagyobb támogatást igényelnek. A vértessomlói templom is ilyen – tette hozzá. Soltész Miklós kiemelte: nem csak a kegytemplom és környezete újul meg, hanem a vértessomlói katolikus egyház beruházásai is beleférnek ebbe a támogatásba.

Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye Püspöke elmondta: a felújítás során a kegytemplom régi szépségét szeretnék feltárni és helyreállítani. Az összeg nagyobbik részét a templom környékének a helyreállítására használják fel, ahol parkolókat alakítanak ki és térköveket raknak le, hogy az ide zarándokolókat méltó környezetben tudják fogadni. Emellett vizesblokkokat is szeretnének kialakítani- tette hozzá.

Kép: miserend.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük