5 zöldség, amit jobb, ha ősszel vetsz

Vannak olyan zöldségek, amiket jobb ősszel elvetni. Ezek között van olyan, ami még a tél előtt teremhet is! Akkor is belevághatsz, ha nincs sok tapasztalatod az őszi kertészkedésben, hiszen nincs sok gond velük. Mindegy, hogy kertes házban vagy lakásban élsz, hiszen ezeket a zöldségeket bárhol elvetheted.

Mutatjuk miket:

Spenót

A spenót olyan zöldség, amit tavasszal és ősszel is vethetsz. Ha ősz elején elülteted, még a tél beállta előtt szüretelhetsz. 1,5 cm mélyre kell elültetni a magokat és ha már kihajtottak, ültesd szét őket egymástól körülbelül 10 centiméter távolságra, hogy tudjanak fejlődni. A fejlődéséhez az enyhe ősz az ideális, hiszen a nagy meleget nem viseli jól, de a korai fagyokat sem tűri, így a mostani időjárás pont megfelelő. Nincs különleges igénye a növénynek és semmilyen törődést sem igényel.

dietless.hu

Télálló lencse

A lencsét azért érdemes ősszel vetni, mert így tavasszal sokkal több termése lesz. A fajtákra viszont nagyon figyelj oda! A Pinklevi és a Rezi fajták valamelyikét válaszd. Ezeket szeptemberben, de még októberben is el tudod vetni. Ezekből ugyanis tavasszal magasabb, erősebb zöldséged lesz, sok-sok hajtással.

szon.hu

Rukkola

Most Neked is a pizza vagy a pesto jutott az eszedbe, igaz?
A rukkolának picit kesernyés, diós íze van. Egy kimondottan gyorsan növő zöldség, aminek elég 1 hónap ahhoz, hogy kifejlődjön. A magokat körülbelül 2 centiméter mélyre kell ültetned, viszont ő már több törődést igényel az eddigieknél. Fontos, hogy mindig megfelelően nedves legyen a földje!

femina.hu

Télálló saláta

A saláta magjait 0,5 centiméterre ültesd, miután benedvesítetted a földet. Itt nagyon figyelj a sorrendre, hiszen ha először ültetsz és utána öntözöl, akkor a magokat kimoshatod a földből, mivel nincs annyira mélyen a talajban.
Nevével ellentétben tavasszal is elvetheted és már áprilisban tudod fogyasztani.

hobbikert.hu

Mángold

Még a kezdő kertészeknek is könnyű dolga van a mángolddal. Egyáltalán nem kényes növény: bármilyen talajban hajtásnak indul. A gyökerei gyengék, ezért azzal tudsz az átteleltetésben segíteni, ha letakarod a földjét. Ha így cselekszel, tavasszal a saláta mellett az első növény lesz, amit fogyasztani tudsz.

egeszsegkalauz.hu

Kép: praktiker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük