A harmadik legmelegebb volt az idei október

Amerika és Európa északi részein volt az ilyenkor megszokottnál sokkal melegebb. Európa délebbi részein eközben annyira hűvös volt, hogy az elmúlt öt év leghűvösebb októbere lett ez a hónap a kontinensen– olvasható az EU-s klímakutató Copernicus program elemzésében.

Mint írták, az 1991 és 2020 közötti időszak októberi átlagánál 0,42 fokkal volt magasabb a hőmérséklet most. Nem sokon múlt az első hely sem, a 2015-ös és a 2019-es októberinél 0,04 fokkal volt csak hűvösebb a mostani.

A globális átlaghőmérsékletet leginkább Észak-Amerika és Szibéria húzta felfelé, Kanadában volt olyan hely, ahol az átlagosnál 7 fokkal melegebb volt az október. Európának is az északi részein volt a megszokottnál melegebb, Norvégiában például ez volt az elmúlt 120 év nyolcadik legmelegebb októbere, 1,9 fokkal az átlag felett, de Nagy-Britanniában is meghaladta a hőmérséklet 1,4 fokkal az ilyenkori átlagot. A kontinens többi részén azonban más a helyzet: ott a megszokottnál hűvösebb volt az október. Annyira, hogy európai átlagban utoljára 2016-ban volt ennél hűvösebb októberünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük