A megnövekvő tűzesetek miatt is figyeljünk!

Mindenszentek és halottak napja idején megugrik a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt – hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Tavaly több temetőben, illetve lakásban keletkezett tűz az ellenőrizetlenül hagyott gyertyák miatt.

Hogy ezt elkerüljük, nagyon oda kell figyelni, hova tesszük a sírokon a mécseseket, és otthon is figyeljünk rá, hogy ne legyen éghető anyag a láng közelében.

Az OKF a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért többi között azt tanácsolja, hogy a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat. A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot – tették hozzá.

Aki otthon gyújt gyertyát, ügyeljen rá, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag, de fontos, hogy egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat.

Megjegyezték, hogy idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbbet éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata okozta.

Az OKF halloweeni dekoráció, töklámpás készítésével kapcsolatban is felhívta a figyelmet a balesetveszélyre. Ha valaki a töklámpásba mécsest tesz, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. A lámpást pedig olyan helyre kell tenni, ahol nem borulhat fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük