A Meta lesz a Facebook anyavállalatának új neve

A Meta lesz a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető vállalat új neve – jelentette be Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója. „A Facebook a világtörténelem egyik leggyakrabban használt terméke (…), de ez egyre kevésbé foglalja magában mindazt, amit csinálunk” – fogalmazott Zuckerberg.

Az úgynevezett metaverzumban szerinte találkozik a fizikai és a digitális világ és „magával ragadó virtuális online élményt” nyújt majd a felhasználóknak – tette hozzá. A terveik szerint a Facebook által gyártott úgynevezett VR-szemüvegekkel a felhasználók interakcióba léphetnek egymással akár egy játékban, akár a munkahelyükön.

Az amerikai sajtóban megjelent értékelések szerint Zuckerberg nem véletlenül időzítette mostanra a bejelentést, ugyanis szándékában állhat elterelni a figyelmet a vállalat körül kialakult botrányról. A Facebook korábbi termékmenedzsere ugyanis egy október elején tartott szenátusi meghallgatáson azt állította: a Facebook és a tulajdonában lévő platformok ártanak a gyerekeknek, és elősegítik a társadalom polarizálódását az Egyesült Államokban, a cég vezetői pedig nem hajlandók változtatni, mert fontosabbnak tartják nyereségüket a biztonsággal szemben. Frances Haugen kijelentette: bár a technológiai óriás tisztában van azzal, hogy egyes tizenévesek számára nyilvánvaló károkat okoz az Instagram, mégsem lép fel kellő mértékben ez ellen. A félretájékoztatásról és az online felületeken észlelt gyűlöletkeltésről azt mondta, hogy a Facebook és platformjai gyengítik a demokráciát.
A Facebook korábbi termékmenedzsere olyan – több tízezer oldalnyi – belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek állítása szerint bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük