A napokban jelent meg a piacokon naspolya

A késő őszi, tél eleji gyümölcsnek kiemelkedő a C-vitamin és a vastartalma, kiváló méregtelenítő, antioxidánsokkal teli, ráadásul még pakolásként is használhatjuk a bőr megszépítésére.

Sokan főznek zselét is a naspolyából, kihasználva a magas pektin tartalmát, de tartósíthatjuk télre gyümölcslekvárként, fogyaszthatjuk húsok mellé pürének, vagy akár ivólének.

A rózsafélék családjába tartozó naspolya Japánból származik, mások pedig úgy tudják, hogy egy kínai kantonból hozták át Európába. Terméséből és leveléből előállított készítményeket elődeink elsősorban a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használták.

A naspolya gyümölcs 12 százalék szénhidrátot, és a rokonai, az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Jelentős a vas és a kalcium tartalma, fokozottan ajánlott a fogyasztása a vérszegénységben szenvedőknek.

Ez a gyümölcs antioxidáns tartalmánál fogva serkenti a természetes védekező rendszerünket. Rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését, és felszívódását, tehát a fogyasztása mérsékeli a vércukorszint étkezést követő hirtelen megemelkedését.

gyümölcs bőséges rosttartalma miatt minden nap ajánlott a nagyobb mennyiségű fogyasztása méregtelenítéskor. Egyik összetevője az amigdalin, erősíti, valósággal felturbózza a májat, így ez a létfontosságú szervünk ez által felgyorsul és így még hatékonyabb lehet a méregtelenítés. A naspolya rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vesehomokot is okozó húgysav kiürüléséért, mivel a gyümölcs étkezésünkbe történő beiktatásával csökkenthetjük a pangó folyadékot.

A gyümölcs magas antioxidáns- és B-vitamin-tartalmával segít megelőzni, elhalványítani, csökkenteni a ráncokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük