A szüret ételei
A közös szüreti munka, közös étkezéssel is járt, pláne a zárómulatság, ahol minden földi jóval ellátták az embert. Régen és ma is az egyik fő szüreti étel a pörkölt, a paprikás volt.
Régebben szőlővel nem is készítettek ételeket, ez már modernkori „úri huncutság”, ugyanis manapság már a szőlőmagból készült olajat, lisztet, és a szőlőből készült leveket is szívesen használják.
Szőlős libamáj
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 64 dkg libamáj
- 8 szál kakukkfű
- 8 dl húsleves
- 6 kisebb gerezd fokhagyma
- Szőlő vegyesen (20-20 szem)
- 20 szelet füstölt comb hajszálvékonyra szelve
- 12 dkg burgonya
- 20 dkg vaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A libamájat 3-4 dekás szeletekre szeljük. Sózzuk borsozzuk. Serpenyőben kérget pirítunk rá, és ahogy kicsit enged a zsírjából, mehet hozzá a fokhagyma. Kicsit pirítjuk és hozzáadjuk a húslevest. Közben egy másik serpenyőben pirítsuk chips-szé a sonkaszeleteket. Mikor visszaforraltuk a libamájat, adjuk hozzá a felezett magozott szőlőszemeket. Nagyjából 1 percig forraljuk és a végén morzsoljunk hozzá kakukkfüvet.
A burgonyapürét a vajjal jól felhabosítjuk. Tálaláskor a pürét a tányérra tesszük és a májszeleteket szépen sréhen ráhelyezzük, közé tesszük a sonkachipset, és a fokhagymás szőlős szaftot.
Még több recept itt: https://www.nosalty.hu/receptek/alkalom/szuret?