A szüret ételei

A közös szüreti munka, közös étkezéssel is járt, pláne a zárómulatság, ahol minden földi jóval ellátták az embert. Régen és ma is az egyik fő szüreti étel a pörkölt, a paprikás volt.

Régebben szőlővel nem is készítettek ételeket, ez már modernkori „úri huncutság”, ugyanis manapság már a szőlőmagból készült olajat, lisztet, és a szőlőből készült leveket is szívesen használják.

Szőlős libamáj

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 64 dkg libamáj 
  • 8 szál kakukkfű 
  • 8 dl húsleves
  • 6 kisebb gerezd fokhagyma
  • Szőlő vegyesen (20-20 szem)
  • 20 szelet füstölt comb hajszálvékonyra szelve
  • 12 dkg burgonya 
  • 20 dkg vaj
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés: 

A libamájat 3-4 dekás szeletekre szeljük. Sózzuk borsozzuk. Serpenyőben kérget pirítunk rá, és ahogy kicsit enged a zsírjából, mehet hozzá a fokhagyma. Kicsit pirítjuk és hozzáadjuk a húslevest. Közben egy másik serpenyőben pirítsuk chips-szé a sonkaszeleteket. Mikor visszaforraltuk a libamájat, adjuk hozzá a felezett magozott szőlőszemeket. Nagyjából 1 percig forraljuk és a végén morzsoljunk hozzá kakukkfüvet.

A burgonyapürét a vajjal jól felhabosítjuk. Tálaláskor a pürét a tányérra tesszük és a májszeleteket szépen sréhen ráhelyezzük, közé tesszük a sonkachipset, és a fokhagymás szőlős szaftot.

Még több recept itt: https://www.nosalty.hu/receptek/alkalom/szuret?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük