A tatabányai vonalon is forgalomba állnak az emeletes KISS vonatok

Újabb megyeszékhelyek válnak elérhetővé az emeletes motorvonatokkal a hétvégétől, a december 12-i menetrendváltástól a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal egyes járatain is közlekednek majd a KISS járművek, amelyekből egyre több járat áll forgalomba a Budapest-Újszász-Szolnok, a váci és az esztergomi elővárosi vonalon is – jelentették be szombaton a MÁV sajtótájékoztatóján.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormány a fenntartható gazdasági növekedés, a javuló életminőség alapfeltételeként tartja számon az európai színvonalú közlekedési hálózatok, szolgáltatások kiépítését, folyamatos fejlesztését.

Hozzátette, az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon dolgozik, hogy a biztonságos, környezetkímélő, energiahatékony vasutat gyorsabbá, kényelmesebbé és versenyképesebbé tegye, ezért számos egyéb intézkedés mellett támogatják a nemzeti vasúttársaságot az emeletes elővárosi villamos motorvonatok beszerzésében is.

40 darab 600 ülőhelyes KISS motorvonatot szállítanak, az első tizenkilenc jármű megvásárlását uniós támogatás fedezi, a további huszonegyet pedig a hazai költségvetés finanszírozza a mielőbbi forgalomba helyezés érdekében. A mintegy 200 milliárd forintos beszerzés több mint felerészben már teljesült, az eddigi tizennyolc után újabb négy jármű áll vasárnap forgalomba.

A korszerű emeletes motorvonatok eddig négy elővárosi vonalon szolgálták ki az utasokat, Cegléd, Esztergom, Újszász-Szolnok és Vác felé közlekedtek, az idegenforgalmi főszezonban a Balatonra is jártak a komfortos, tágas szerelvények.

Nem ez lesz az egyetlen újdonság a vonatközlekedésben vasárnaptól, hanem az is, hogy életbe lép az a kínálatbővítést tartalmazó vasúti menetrend, amely először alapul az utasok közvetlen megkérdezésén.

Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megye 3-as választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, hogy a nemzeti vasúttársaság 2010 óta folyamatosan fejlődik, és felidézte, 2011-ben a korábban bezárt vasúti szárnyvonalat kellett újraindítaniuk a térségben is. Hangsúlyozta, az új menetrendben javul Oroszlány, Tatabánya és a főváros közötti közösségi közlekedési összeköttetés.

Bencsik János Komárom-Esztergom megye 1-es választókerületének országgyűlési képviselője kiemelte, Tatabánya és térsége jelentős gazdaságfejlesztési térség, fontos szerepet tölt be a vasúti közlekedés területükön. Elmondta, dolgoznak a MÁV-val közösen a tatabányai pályaudvar megújításán, a következő év első negyedévében várhatóan már engedélyes tervekkel rendelkeznek.

Forrás: MTI
Kép: facebook.com/tataimedenceert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük