Adattörlő címke jár mostantól a mobilokhoz, laptopokhoz

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye szerint mindenki kap egy ilyen egyszer felhasználható kódot, aki adattárolót vagy tárhellyel rendelkező készüléket vásárol.

A címkén szereplő kóddal egy ingyenes adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, mellyel az eszközön tárolt adatokat biztonságosan és visszavonhatatlanul törlik.Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján december 1-jétől osztják a címkéket.

Az NMHH tájékoztatása szerint a kereskedőtől kapott címkén lévő kód és szükséges azonosítók megadása, valamint az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról.

Fontos, hogy a címkén található kód egyszer használatos, egy törlésre jogosít.

A hatóság figyelmeztet: ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához. Nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat. Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak. Ezért különösen fontos, hogy a tartós adathordozókon alkalmazott törlési módszer visszavonhatatlan és biztonságos legyen, erre kínál egyszerű és megfelelő megoldást a veglegestorles.hu weboldalon elérhető szolgáltatás.

(hvg, Fotó:techwok)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük