Az agostyáni Emlékerdő hazánk egyetlen kegyeleti erdeje

Ez egy olyan erdei temetkezési emlékhely, ahol az elhunyt hamvait egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában helyezik el az előzetesen kiválasztott erdei emlékfa gyökereinél.

Az első természetes temetőt az Egyesült Királyságban 1993 -ban nyitották meg a Carlisle temetőben, ott azóta már közel 300 zöld temetkezési hely található, Magyarországon azonban egyetlen ilyen erdő van, ahol legálisan lehet ilyen módon temetkezni – írja a Sokszínű Vidék.

Az agostyáni Emlékerdő 25 hektáros terület. Dombos, gyepes, cserjés erdő. Az Esterházy-család idejében közbirtokossági erdő volt, 300 éves fák is találhatóak itt. A terület 2014-ben favágástól mentes örökerdő minősítést kapott.

Az elhunyt hamvait egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában egy erdei fa gyökérzónájában helyezik el. A nevét egy időjárásálló lapocskára írják a fa törzsére. A szertartás ugyanúgy történhet, mint a hagyományos temetkezésnél.

 Az emlékerdő az örök körforgást szimbolizálja, megtestesíti mindazt, amire az ember vágyik: békét, nyugalmat, harmóniát.

(Sokszínű Vidék, Fotó: Országkép)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük