Bejárást tartottak Esztergomban, a Prímás-szigeten az épülő gát kapcsán

Bejárást tartottak Esztergomban, a Prímás-szigeten az épülő gát kapcsán, ahol a jelenlévők megismerkedhettek a projekt szakmai hátterével, valamint feltehették a kérdéseiket is. Az új árvízvédelmi rendszer a Kossuth-hídtól a szigetcsúcs felé történő eltolással egy új árvízkapu kialakításával jön létre.

Hernádi Ádám polgármester hangsúlyozta: nem a sziget, hanem a város védelme a cél. Elmondta továbbá, hogy az eredeti tervekhez képest a szigeten 500 méterrel rövidebb lesz a gát, ami azt jelenti, hogy nem érinti a Natura 2000 kiemelt környezetvédelmi területét. Vagyis, nem a Szentlélek pataknál megy majd a nyomvonal a Táti útig, hanem a gátőrháznál megáll, ott lesz az árvízvédelmi felső kapu, itt fog becsatlakozni a mostani körtöltéshez, tehát a projekt nem veszi el a Táti öblöt a Dunától.

Ezt követően Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója elmondta, első ütemben egy 1426 m-es szakasz épül a hídtól a gátőrházig. A védvonal két ponton keresztezi a Kis-Dunát: a alsó kereszteződési pontra egy áthajózható árvízkaput képzeltek el, míg a felső pontra egy áteresz jellegű műtárgyat, mely képes a mellékág vízpótlásának biztosítására – ez a vízisportolók számára is átjárható lesz.

Az építkezés folyamata több változással is jár: a MAHART kikötő például ideiglenesen átkerül az Erzsébet parkba. A Prímás-szigeten pedig 3,5 hektáron kell fákat kivágni, ám ennél jóval nagyobb (közel 15 hektáros) területen lesz természeti kompenzáció, az ártéren pedig egy invazív fajoktól megtisztított ligeterdő lesz.

Az árvízvédelmi fejlesztés második ütemének szerves részét képezi a Kis-Duna teljes szakaszának mederkotrása is.