Biztosan drágulni fog a dió

Hazánkban nagyjából közepes mennyiségű lesz az idei termés, nagyrészt ez okozza az áremelkedést. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közlése szerint az időjárásnak, illetve a kártevőknek is köszönhető a rosszabb hozam. Ennek alapján átlagosan 10 százalékos emeléssel lehet kalkulálni a boltok polcain, ami a dióbél esetében kilónként 3000 és 4000 forint közötti összeget jelenthet, de nem lesz ritka az ennél drágább dió sem – írja a Sokszínű Vidék.

Pedig a dió milyen egészséges…

Annak ellenére, hogy magas a zsírtartalma, rendkívül finom és számos lenyűgöző előnye van fogyasztásának. Nem véletlen, hogy a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. A dióbélen kívül a héja is felhasználható, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek.

A dió kiváló forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek, rostoknak és ásványi anyagoknak: gazdag A, E, B vitaminban (pl.tiaminban), de megtalálható benne még C és K vitamin,  valamint a kalcium, folsav, vas, magnézium, foszfor és cink is. A mangán és a réz a vérképzésben segít, a szelén pedig szívizomgyengeség ellen kiváló.
Gazdag antioxidánsokban: polifenolokként ismert antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédhetik a sejteket és a „rossz” LDL-koleszterint a szabad gyökök által okozott károktól.

Emellett jó forrása az omega-3 zsírsavnak. Ezek olyan többszörösen telítetlen zsírok, amelyek számtalan egészségügyi előnyökkel járnak. Kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához, de a kismamáknak is hasznos: segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőknél szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.

A dió javítja a bélműködést is. A bélflóra kiegyensúlyozatlansága szerepet játszik számos különböző betegségben – a fekélyektől a rákig, továbbá a pszichiátriai rendellenességekig – így az emésztőrendszer rendben tartása kiemelten tanácsos. Ebben segít nagymértékben a dió fogyasztása, hisz prebiotikumként hat a bélben lévő jó baktériumok aktivitására.

Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra.

Emellett a dió jó az étvágy és a testsúly szabályozására. Bár magas kalóriatartalmú ételnek számít, a kutatások arra utalnak, hogy a dió segíthet a fogyásban. Magas rosttartalma telítettség érzést kelt. A dió segít az anyagcsere fokozásában, felgyorsítja a zsírégetést és elnyomja az étvágyat.

Jót tesz az agyműködésnek is! Naponta 10 gramm dió javítja a memóriát, támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

A dió védelmet nyújt számos ráktípus ellen. Egy 2015-ös tanulmány szerint a nőknél, akik hetente legalább 28 gramm diót, mandulát vagy földimogyorót ettek, 2-3-szor alacsonyabb az emlőrák kialakulásának kockázata. De a prosztatarák és a vastagbélrák esetében is rengeteg előnyét fedezték fel a kutatók a dió fogyasztásának.

Emellett javítja a termékenységet, jó a hajhullás ellen, csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, és nem utolsó sorban nagyon finom élelmiszer.

(Sokszínű Vidék)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük