Egymillió forinttal támogatják a Bakonysárkányi Római Katolikus Plébánia felújítását

A Várépítő pályázat keretein belül, a dorogi székhelyű Baumit egymillió forint értékű építőanyag-csomag támogatást biztosít Bakonysárkányi Római Katolikus Plébániának.

18 gyermekintézmény mellett az 1770-es években épült és egykor leégett Bakonysárkányi Római Katolikus Plébánia is jelentős forráshoz jutott a 2021-es Várépítő pályázat keretein belül. A program során 21 építőipari szereplő összefogásából 13,6 millió forint értékű építőanyag, valamint 2 millió forint anyagi támogatás jutott az idei évben olyan intézményekhez, amelyek gyakran máshonnan nem jutnak külön forráshoz épületeik felújítására.

A Baumit általi, egymillió forint értékű felajánlás ezúttal a műemlékvédelmi kategória egyik támogatottjának járt, amely immáron másodszor is a Bakonysárkányi Római Katolikus Plébánia.

A több száz éves műemlék ugyan mára már renoválásra szorul, de még mindig régi báját idézi. Tervezője ismeretlen, mindössze annyit tudni, hogy építése az 1770-es évekre tehető, ami után nem sokkal leégett. A Komárom-Esztergom megyében épült plébániát 1804 és 1807 között részben lebontották, megnagyobbították és felújították, ekkora nyerte el ma is látható formáját. Felavatását 1807-ben Neiszer József végezete, majd 1954-ben újabb renováláson esett át, mely során felkerültek a mai napig megtekinthető freskók is. A Szent István király titulusú épület műemlékvédelem alatt áll, így indulhatott a Várépítő pályázaton, ahol a tavalyi évben egyszer már sikeresen elnyert egy egymillió forint értékű támogatást, amelyből megkezdődhetett a templom lábazatának javítása, valamint a sérült vakolat pótlása.

A pályázat 2021-es kiírásában az épület újabb forrásokhoz jutott, hiszen ezúttal is elnyerte a Baumit egymillió forint értékű építőanyag-csomag támogatását, így a korábbi munkálatok mellett már a templom külső vakolással, gletteléssel és festéssel járó feladataira is lehetőség nyílik.

Forrás: dorogimedence.hu
Kép: miserend.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük