Egyre több az allergiás

Nemcsak tavasszal és nyáron, hanem sokaknak ősszel is szembe kell nézniük az allergia kellemetlen tüneteivel. Becslések szerint pedig egyre többen lesznek érzékenyek a pollenekre. Ráadásul az emelkedő hőmérséklet és az atmoszféra növekvő szén-dioxid-koncentrációja erősebbé és hosszabbá teszi a pollenszezont.

Az allergiaszezon ma tíz nappal hosszabb, mint 1990-ben, a fák, füvek és gazfélék 21 százalékkal több pollent termelnek. A több pollen pedig erősebb orrfolyást, könnyezést és torokkaparást jelent.

Az első és legfontosabb tennivalónk a megelőzés, vagyis forduljunk orvoshoz.

Allergiaszezonban szellőztessünk ritkábban, hogy minél kevesebb pollen kerüljön a lakásba! Csak a késő esti, illetve kora reggeli órákban nyissuk ki az ablakot, ugyanis ebben az időszakban van a legkevesebb pollen a levegőben.

Érdemes többször cserélni az ágyneműt, naponta hajat mosni és gyakrabban porszívózni.

Emellett hasznos lehet a szem-és orrcsepp.

Ha különösen érzékenyek vagyunk, érdemes figyelni a levegő minőségét, és úgy időzíteni a levegőzést, hogy a pollenkoncentráció a lehető legalacsonyabb legyen.

Az allergia kezelésére egyre népszerűbb megoldás a fényterápia. Ma már nemcsak klinikai körülmények között, hanem házi használatra is elérhetővé vált ez az opció, amelynek egyes típusaival az allergiás tünetek mellett akár különböző mozgásszervi panaszokat, krónikus sebeket és sportsérüléseket is lehet kezelni.

(Híradó)

(Fotó:allergiaközpont)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük