Életet menthetnek a szén-monoxid érzékelők

Most indul be a fűtési szezon, de idén már 726 esethez riasztották a tűzoltókat, 166-an szenvedtek szén-monoxid-mérgezést, tizenöten pedig sajnos belehaltak. A halálesetek száma már most meghaladta a tavalyit.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a „csendes gyilkos” azért is nagyon veszélyes, mert színtelen, szagtalan gáz, tehát nem vesszük észre, ha a légtérbe került, pedig ha csak a szoba levegőjének egy százalékát meghaladja a koncentrációja, már halálos lehet. A mérgezés tünetei a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság.

Nem megfelelően biztosított levegő-utánpótlás esetében minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak. A baleseteket elkerülendő évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket.

A balesetek számát minimálisra redukálhatjuk szén-monoxid-érzékelő beszerzésével. Jelzőberendezést csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Ha valaki magán érzi a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, azonnal menjen a szabad levegőre, és tárcsázza a 112-es számot vagy a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idén is figyelmezteti a lakosságot a fűtőberendezések karbantartására. Az ellenőriztetésre még van lehetőség, ám előfordulhat hosszabb várakozási idő, mert a fűtési szezon kezdetén a szakemberek leterheltek.

Szilárd tüzelés esetén érdemes évente, gázfűtésnél pedig kétévente ellenőriztetni a kémény állapotát. A kéményseprés ingyenes azok számára, akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás.

(M1 Híradó)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük