Elindult a zöldhitel

Hazánk legolcsóbb hazai lakáshitele mellett elérhetőek a zöld csok-hitelek is. A kettő között a lényegi különbség az, hogy előbbinél maximum 2,5 százalék lehet a kamat, az utóbbinál pedig még kamat sincs. A kölcsönöket kizárólag alacsony energiaigényű új ingatlanra lehet felvenni – számolt be az M1 Híradója. A lakáshitel maximális futamideje 25 év, értéke pedig 70 millió forint lehet. Egy igénylő csak egy zöldhitelt vehet fel és tíz évig életvitelszerűen a megvásárolt ingatlanban kell laknia, amiben csak adóstársai szerezhetnek tulajdonjogot. Ez kizárja, hogy a szuperhitelt lakásbefektetők vegyék fel.

„Jelenleg hat bank termékpalettájában található meg a konstrukció, de az elkövetkezendő hetekben további bankoknál is megjelenhet a zöldhitel. Vannak azonban eltérések az egyes banki ajánlatok között. Akad például olyan pénzintézet, amely a 2,5 százalékos kamatnál kedvezőbb feltételekkel, két százalék alatti kamaton kínálja a kölcsönt. Az azonban egységes, hogy egyik pénzintézet sem számít fel folyósítási díjat, ezt akciós jelleggel elengedik” – mondja Argyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője.

A zöldhitelt bárki felveheti, egyedülállók és gyermektelenek egyaránt. A gyermekes családok számára ugyancsak elérhető a zöld csok-hitel, ami annyiban más az előzőtől, hogy itt még kamatot sem kell fizetniük az igénylőknek. A legfontosabb feltétel ebben az esetben az, hogy legalább kétgyermekes, vagy két gyermeket vállaló családok vehetik igénybe ezt a lehetőséget.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a zöldhitel és a zöld csok-hitel kombinálható, ami további pénzügyi előnyt jelenthet a családok számára.

(Híradó, Fotó:Shutterstock)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük