Előbújtak üregeikből az ország legnagyobb termetű pókjai

A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis) hazánk legnagyobb termetű pókfaja. A nőstények akár a 4-4,5 cm-es testnagyságot is elérhetik, lábaik fesztávolsága pedig meghaladhatja a 10 cm-t. A hímek kisebbek némileg kisebbek, írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

Leginkább szikes élőhelyeken és kötöttebb homoktalajokon él, de ezek környezetében a kertekben is megjelenhet.

A farkaspókfélék családjába tartozik, alapszíne általában barna, szürke, hatalmas csáprágóik színe világos vagy sötét narancs, alsó és felső részük fekete.

A csáprágók látványa már önmagában figyelmeztető jel arra, hogy a marása rendkívül kellemetlen és fájdalmas (hasonló a lódarázs csípéséhez), de nem kell piszkálni, és akkor nem bánt.

A szongáriai cselőpókot könnyű összetéveszteni a valamivel kisebb pokoli cselőpókkal. Egzakt különbség a térdízület színezete: a szongáriainál mindig fekete, a pokolinál fehér vagy sárga.

Mindkét cselőpók talajba fúrt függőleges lyukakban, üregekben él, a többi farkaspókhoz hasonlóan nem szőnek hálót.

Életük nagy részét az üregben és annak környékén töltik, ám augusztus vége és október eleje között a hímek párkeresésre indulnak. Ebben az időszakban lehet velük a leggyakrabban találkozni.

Párzás után a hímek elpusztulnak, a megtermékenyített nőstények pedig elvermelnek és jövő tavasszal életet adnak utódaiknak.

Ivadékaikat gondozzák, az anya az utódait az első vedlésükig a testén hordozza.

A szongáriai cselőpók védett, természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

(Sokszínű Vidék)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük