Emlékérmét bocsát ki az Állatok Világnapján a Magyar Nemzeti Bank

A sorozat darabjai a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat mutatja be, ezúttal a Magyar agár kerül az érmére,Imrei Boglárka tervezésében.

Mint a közleményben felidézték, 2004-ben az összes hazai kutyafajtát, köztük a magyar agarat is nemzeti kinccsé nyilvánította az Országgyűlés, 2017-ben pedig a Hungarikumok Gyűjteményébe emelték a magyar agarat másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt. A magyar agár a legrégebbi vadászkutyák egyike. Őseink is rendelkeztek agárral, amit vándorlásuk során magukkal hoztak a Kárpát-medencébe is. Itt alakult ki később a mai magyar agár fajtánk, hosszas tenyésztés eredményeként. A magyar agárral eleinte kizárólag vadásztak, később párban versenyzéssel egészült ki a használatuk, majd egyre népszerűbbé vált a pályaversenyeken történő futtatásuk, műnyúl után.

A Magyar agár emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében október 4-től egy évig névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. honlapján üzemeltetett webáruházban, illetve a kibocsátást követő első munkanaptól a vállalat érmeboltjában.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük