Európában elsőként legalizálják a kendernövény termesztését Luxemburgban

A törvényi szabályozás egyelőre a marihuána kis mennyiségű termesztésre és a személyes használatra terjed ki – jelentette be a luxembourgi kormány.

Háztartásonként legfeljebb négy tő termesztését engedélyezik, de a kannabisz birtoklását és fogyasztását közterületen továbbra is tiltja majd a törvény. Az Európai Unió drogügynöksége szerint Luxemburg úttörő szerepet tölthet be a marihuána-használat dekriminalizálásában.

Az új intézkedéscsomag részeként ezentúl a legfeljebb 3 grammnyi kannabisz birtoklása és vásárlása esetén egyszerűsített büntetőeljárást alkalmaznak majd. Az erre az esetre eddig érvényben lévő 251-től 2500 euróig (91 ezertől 911 ezer forintig) terjedő pénzbírságot 25-től 500 euróig (9100-tól 182 ezer forintig) terjedő büntetésre csökkentik.

Ezenkívül fokozzák majd a rendőri jelenlétet, a rendőröket testkamerákkal látják el, és az iskolákban drogprevenciós programot indítanak.

A szomszédos Hollandiában az arra kijelölt úgynevezett coffee shopokban évtizedek óta legális a kannabisz árusítása, de a vadkenderfélék termesztése törvénybe ütközik.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük