Felavatták Esterházy Miksa emléktábláját Tatán

Az Éremgyűjtők Tatai Szervezete, a Tatai Atlétikai Club és a Magyar Atlétikai Club szervezésében avattak emléktáblát Gróf Esterházy Miksa, a modern magyar sport megteremtőjének tiszteletére november 19-én, pénteken a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban.

Gróf Esterházy Miksa honosította meg hazánkban a mai értelemben vett sportéletet, s a Magyar Athletikai Club 1875-ös megalakításával világhódító útjára indította a magyar sportot. Esterházy maga is sportolt, versenyzett, a gyaloglásban elért sikerei miatt kapta a „Viator” nevet, melynek jelentése: gyalogló, vándor. Hatékonyan menedzselte is a sportot, komoly kapcsolatrendszere volt és emellett élt a korabeli sajtó adta lehetőségekkel, cikkeket írt, előadásokat tartott.

A Magyar Athletikai Club megalakítására 1875. április 8-án került sor, melyen a résztvevők Esterházy Miksát választották elnöknek. A klub alapítását követően Esterházy nagy lendülettel folytatta az atlétika széles körű népszerűsítését, s 1875. május 8-án Európában elsőként szervezett nyilvános atlétika versenyt. Napjainkban május 8. a Magyar Sport Napja.

A táblával az Éremgyűjtők Tatai Szervezete valamint a Magyar Athletikai Club (MAC) és a Tatai Atlétikai Club állít emléket Esterházy Miksának, aki a magyar sport történetében betöltött kiemelkedő szerepe mellett neves éremgyűjtő is volt.

Az emléktábla mellett, állandó kiállításként két tablót is elhelyeztek a sportcsarnok falára, a tablókon fotók, idézetek láthatók, valamint számos információ olvasható, melyeket érdemes tudni a magyar sportélet megalapítójáról.

Az emléktáblát és a tablókat a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok előterében láthatják az érdeklődők.

Forrás és kép: tata.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük