Felújították a dorogi F-típusú vágathajtógépet

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított F-típusú vágathajtógépet Dorogon, a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum udvarán, november 12-én délelőtt – adta hírül a megyei önkormányzat.

A Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület természetjáró szakosztályának támogatása tette lehetővé, hogy az F-típusú vágathajtógép megújuljon. A későbbiekben egy táblát is kihelyeznek, melyen a támogatókat és a segítőket fogják feltüntetni.

Dorogon a bányászat 1781-ben kezdődött és 2003-ig tartott, ami összesen 222 évet jelent. Ez idő alatt számtalan műszaki technológiai újítás született a térségben, többek között olyan területen, mint a vízvédelem és a fejtéstechnológia, de a vágathajtás és a homokkitermelés gépesítése is Dorogon fejlődött.

Az F-típusú vágathajtógép világszabadalom lett. Több ország által megvásárolt és fejlesztett változatai ma is működnek a világ minden táján. Az F gépekre a találmányi bejelentést 1949. május 20-án dorogi feltalálók dr. Ajtay Zoltán, Szilárd József és Koszorús István tette. Az első kísérletek a Dorogi Szénbányák Tokod-Altárói bányaüzemében kezdődtek az F-1 típusú kézi réselő szerszámmal. Gyártották az F-2, F-3, F-4, F-5 F-6 korszerűsített típusokat, ill. az Országos Bányagépgyár bevonásával további típusokat. Az F típusú gépcsaládból 1968-ban a világ 22 országába 165 darabot adtak el. 2016-ban a Dorogon található F-típusú vágathajtógép bekerült a Megyei Értéktárba is.

A bányászattörténeti emlék megyei érték.

Forrás és kép: mimegyenk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük