Felújították a Szent Vince Szociális Otthont Esztergomban

Esztergomban csaknem 300 millió forintos beruházással felújították a Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulatának épületében működő szociális otthont, ahol 73 idős embert gondoznak – közölte a munkálatok projektmenedzsere.

Szécsiné Marton Éva tájékoztatása szerint a nyílászárók cseréjével és a fűtési rendszer korszerűsítésével az épület energiafogyasztása nagy mértékben csökkent, jobb körülményeket teremtettek az ellátottaknak.

Az intézmény az egyházak épületenergetikai fejlesztéseire kiírt pályázaton nyert támogatást, európai uniós forrásból.

A Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendje az idősotthon mellett Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola fenntartója, az intézményben 1160 gyerek nevelkedik, tanul az óvodától az érettségiig, csaknem száz pedagógus segítségével.

A rendet 1842-ben hozta létre Hám János szatmári megyés püspök. Kezdetben elemi iskolát, óvodát, polgári iskolát alapítottak, majd Erdély-szerte leánynevelő otthonokat létesítettek. A nevelésre és az oktatásra koncentráltak, ezzel a leányok képzésében meglévő űrt töltötték ki.

Esztergomban 1858-ban létesítettek központot, 1950-ben 32 helyen 600 nővér tevékenykedett. Legtöbbjüket elhurcolták, sokan börtönbe kerültek vagy kitelepítették, mezőgazdasági munkára fogták őket.     A rend 1990-től újraszerveződött, a világban szétszórt nővérek Esztergomba, a régi zárdájukba költöztek vissza, ott nyitottak szociális otthont.

Forrás: MTI
Kép: ferencesek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük