Fokozott kullancsveszélyre figyelmeztetnek Komárom térségében

Számolni kell velük a hosszabb távú fagyok beköszöntéig.

Az Észak-Komáromi járásbeli Közegészségügyi Hivatal a kullancsok fokozott aktivitására figyelmeztet, miután augusztushoz és szeptemberhez viszonyítva több kullancsot észleltek a folyamatosan figyelt területek többségében.   A Járási Közegészségügyi Hivatal közlése szerint a kullancsok őszi szaporulatát az időjárással lehet magyarázni, amely jelenleg kedvező számukra. “Számolni kell vele a hosszabb távú fagyok beköszöntéig” – konstatálták a higiénikusok.

A szakemberek a járáson belül 17 helyszínen vettek mintákat, ahol havi rendszerességgel vizsgálják a kullancsok jelenlétét. A kullancsok aktivitását az összegyűjtött példányok száma szerint értékelik ki.

A mostani mérések alapján a legtöbb kullancsot többnyire a szlovák területeken: a Martos térségében, a Nagyléli szigeten, a Csicsói Holtágnál, Keszegfalun és Marcelházán találták. Megyénkben Mocsán mértek hasonló adatokat. A többi vizsgált területen közepes vagy alacsony volt a kullancsok aktivitása, ez azonban nem jelenti, hogy ott egyáltalán nem fordulnak elő.

Mint arra felhívták a figyelmet, természetjárásnál szükséges a kullancsriasztó használata, valamint a bőr ruhával való eltakarása, egyúttal kerülendő a magas aljnövényzet.

Forrás: korkep.sk
Kép: edenkert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük