Forróbb volt az idei nyár az átlagnál

1,2 Celsius-fokkal mértek magasabbat, ezzel az 1901-től vezetett mérések óta ez lett az ötödik legmelegebb nyár – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből . A gyakori hőség mellett ráadásául nagyon száraz is volt az elmúlt pár hónap, a csapadékösszeg is jelentősen elmaradt az átlagtól.

Az évszak középhőmérséklete országosan 22 fok volt, ebből július volt a legmelegebb.
2021 nyarán négy hőhullámos időszak fordult elő, június második és július első felében egy-egy hosszabb, július végén, illetve augusztus elején kettő kissé rövidebb.

Országos átlagban 22 napon érte el a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Ennél több 1901 óta csak 2012-ben (24 nap) és 2015-ben (28 nap) volt. A legtöbb hőhullámos nap a déli, délkeleti országrészben fordult elő, ahol nagyobb területen 30 fok felett volt ez az érték – írták.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy mindhárom hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék esett. Szokatlanul száraz volt a június, olyannyira, hogy az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt az idei. A havi átlagos összeg mindössze 22 százaléka hullott le. A júliusi csapadék 13 százalékkal, az augusztusi 8 százalékkal maradt el a megszokottól. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 132,8 milliméter volt, ami – az előzetes adatok alapján – 35 százalékkal elmaradt az éghajlati normáltól – ismertették.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük