Gyorsabban lehet majd haladni a szlovák autópályákon

Gyorsabban lehet majd haladni a szlovák autópályákon – írja az Újszó. A lap szerint a módosítások jövő júliustól lesznek hatályosak.

A mostani előírások szerint 90 kilométer/órás a legmagasabb megengedett sebesség a települések területén található autópályaszakaszokon. Az új szabályozás szerint a 3,5 tonnánál nem nehezebb gépjárműveknél a maximális megengedett sebesség 130 km/óra lesz. 

A szlovák közlekedési minisztérium szerint azért módosítják a törvényt, mert az újonnan hatályba lépő uniós rendelet szerint minden új gépkocsinak, amelynek gyártását 2022. július 6-a után hagyják jóvá a vonatkozó hivatalok, rendelkeznie kell sebességet korlátozó rendszerrel (Inteligent Speed Assistent – ISA), amely villogó kijelzővel vagy hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt az előírt sebesség túllépésére. 

A törvénytervezet másik fontos módosítása, hogy eltörlik az úgynevezett tanúsítvánnyal rendelkező szervizek (márkaszervizek) fogalmát. Eddig csak ezekben lehetett elvégeztetni a komolyabb javításokat, a gépkocsi tulajdonosa nem vihette el az autót egy másfajta szervizbe akkor, ha például nem akarta elveszíteni a garanciát. Az új szabályozás által a járműveket bármilyen szervizbe elvihetik majd, ha a munkát a gyártó által meghatározott módon és az előírt technológiai berendezéssel végzik. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük