Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket

Hamis engedéllyel forgalmaznak orvostechnikai eszközöket – erre hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Közleményük szerint az ünnepek előtt több lehet a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, megszaporodhat a hamis engedéllyel forgalmazott orvostechnikai eszközök száma.

Az intézet egyre több „közérzetjavító” vagy „egészségmegőrző” eszközként reklámozott termékkel, például lézer-, mágnes- vagy fényterápiás eszközzel, testfelmérő készülékkel találkozik. Figyelmeztetnek, hogy legyünk ezekkel óvatosak és kellő körültekintéssel vásároljunk.

Az is előfordult, hogy OGYÉI-iktatószámot tüntettek fel a terméken, mint „engedélyszámot”, vagy valamely OGYÉI-állásfoglalás számára hivatkoztak. Ezek azonban nem valós engedélyek, illetve sok esetben az állásfoglalások éppen arról szólnak, hogy az eszköz nem felel meg a szabályozásnak – írták.
Az OGYÉI felhívja a figyelmet arra: aki egészségét érintő (betegségmegelőző, gyógyító, fájdalomcsillapító, diagnosztizáló) készüléket, eszközt kíván vásárolni, ügyeljen arra, hogy a terméknek legyen CE jelölése – ugyanis az Európai Gazdasági Térség piacán orvostechnikai vagy in vitro diagnosztikai eszközök csak akkor hozhatók forgalomba, ha rendelkeznek ezzel -, és a terméken azonosítható legyen a gyártó. Továbbá a vásárlók mindig kérjék el az eszköz dokumentációját –  megfelelőségi nyilatkozatot, tanúsítványt -, amelyen szerepelnie kell a 93/42/EC vagy a 745/2017/EU jogszabályok valamelyikének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük