Hazánk élen jár a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekben

Az elmúlt tíz évben Magyarország a legtöbb veszélyes terméket bejelentő tagállamok közé került, az unió harmadik legaktívabb piacfelügyelettel rendelkező országa lett – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Kiemelte: a hazai fogyasztóvédelem minden évben egy vizsgálati terv alapján, proaktívan ellenőriz, miközben Nyugat-Európában jellemzően fogyasztói bejelentések alapján indítanak eljárást. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően az ismételt jogsértések száma csaknem a harmadára csökkent az elmúlt években.


Magyarország élen jár a kettős minőség elleni küzdelemben is, 2017-ben az elsők között kezdeményezte az uniós szintű közös fellépést a fogyasztók megkülönböztetésének káros gyakorlatával szemben – jegyezte meg a miniszter. Az ITM laboratóriuma már az uniós irányelv jövő évi hatályba lépése előtt vizsgálatokat folytat annak érdekében, hogy a gyártók, a vállalkozások az új szabályozásnak megfelelően változtathassanak gyakorlatukon.


A fogyasztóvédelmi hatóságok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kiszűrjék a megtévesztő állításokat a termékek környezetterheléséről, az energiahatékonyságról, anyagválasztásáról, újrahasznosíthatóságáról – ecsetelte a miniszter.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük